SCAE - Obavještenja                                                                                      

     

 

SCAE ne stoji iza poziva gospodina Jovana Radonjica

 

SAVEZ CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA EVROPE

VERBAND DER MONTENEGRINISCHE VEREINE-EUROPA

Heinemannstraße 10
D-50126 Bergheim

Tel.++49/22727343
++49/1635421146
Fax:++49/2405896516
++49/2272-999453
SCAEdomovina@AOL.com
SCAE@montenegro-world.com


AKTIVISTIMA SCAE
CRNOGORSKIM UDRUZENJIMA U DIASPORI
INSTITUCIJAMA I ORGANIZACIJAMA U CRNOJ GORI

Aachen, 15.06.2006

Povodom sve učtalijih reagovanja predstavnika diaspore iz većne Evropskih zemalja kao i većine članova SCAE i istaknutih pojedinaca (SCA Njemačke, Crnogorskog udruženja « Sloga » e.V, Franačko-Crnogorskog društva FRAMOG e.V, Potpredsjednika SCAE za zemlje Beneluxa gosp. Enesa Šabovića, Potpredsjednika SCAE iz Švajcarske i Predsjednika humanitarnog savjeta SCAE gosp. Slavka Mrdovića, Potpredsjednika SCAE iz Švedske gosp. Kema Martinovića, Počasnih članova SCAE gospodina Voja Vuksanovića i gosp. Ljuba Dabovića, prvog predsjednika SCAE dr. Nenada Popovića, Predsjednika Kulturnog Savjeta SCAE gospodina Saše Babića, Predsjednika Nadzornog odbora SCAE gospodina Veljka Strugara, Predsjednika Savjeta za Privredu dr. Srdjana Plamenca, Predsjednika Omladinskog savjeta SCAE gosp. Aleksandra Kapisode, Predsjednika Savjeta za sport, gosp. Zorana Kalezića,
kao i drugih istaknutih pojedinaca u diaspori iz Engleske, Danske, Poljske, Madjarske, Austrije, Švajcarske, Norveške, Finske, Francuske, Slovenije…), dužan sam da se u svojstvu Generalnog sekretara SCAE obratim javnosti sljedećim

SAOPŠTENJEM:

Nakon neuspjelog pokušaja da posredstvom Centra za iseljenike pri Vladi RCG i njegovog direktora prof. dr. Milana Vukčevića, izdejstvujemo odustajanje od nanošenja štete SCAE-u kroz brzopleto i nelegalno zakazanu skupštinsku sjednicu od strane Predsjednika SCAE gosp. Jovana Radonjića iz Hrvatske, nalazimo za shodno da prije svega članstvo SCAE i gradjane CG u diaspori, a potom i institucije i organizacije u Crnoj Gori, obavijestimo da iza poziva gospod. Jovana Radonjica ne stoji SCAE, te da je isti gospodin zloupotrijebivši ukazano mu povjerenje izborom za Predsjednika SCAE, prekrsio Statut ove organizacije kako u formalno-pravnom dijelu, tako i u dijelu izvornih principa i načela djelovanja SCAE. U pogledu aktuelne situacije osvrnućemo se samo na par detalja destruktivnog djelovanja gosp. Radonjića:

Protivno člana 17 Statuta SCAE sazvao 11. sjednicu u Lovćencu te u nedostatku kvoruma i suprotno odredbama Statuta, donesene zaključke predstavio zaključcima Predsjedništva SCAE i na taj način falsifikovao volju rukovodstva i članstva SCAE. Predsjedništvo SCAE će na prvoj redovnoj sjednici razmotriti pravne aspekte ovoga čina te donijeti odgovarajuće odluke.
I pored upozorenja da izvorne principe i načela regulisana Statutom SCAE kao i sjedište Saveza i Statut SCAE može mijenjati jedino Skupština SCAE i to na prethodno zakazanoj sjednici po odredbama Statuta SCAE, nije našao mogućnosti da o ovako značajnim pitanjima postigne široki koncenzus unutar SCAE, već naprotiv, svojom iskazanom samovoljom doveo do podjela što do sada nikome nije uspjelo za rukom od osnivanja SCAE 15. jula 2000. godine u Bergheimu u SR Njemačkoj.
Opet protivno članu 17 Statuta SCAE sazvao 12. sjednicu SCAE na Cetinju koja bi trebalo da u djelo sprovede nelegalne odluke 11. sjednice na kojoj je bila prisutna stvarna manjina kako delegata, tako i onih koje oni predstavljaju (Hrvatsku predstavljao Jovan Radonjić, inače u samoj Hrvatskoj nije priznat od ostalih udruženja, Kipar predstavljao Vanja Popović, iz udruženja koje broji 10-tak ljudi, Češku predstavljao Mateyas Zrno iz takodje minornog ali vrijednog udruženja, kao i domaćin iz Srbije, ispred udruženja “Krstaš“ gospodin Nenad Stevović. Uz to je bila prisutna i grupa gradjana iz Švajcarske na čelu sa gospodinom Mišom Perovićem koja nema mandat da predstavlja diasporu iz Švajcarske jer je na tom mjestu gospodin Slavko Mrdović.

Ovim takodje upozoravamo gosp. Jovana Radonjića kao i na one članove SCAE koji ga slijede, da su svi oni svojim pristankom na članstvo u SCAE prihvatili Statut ove organizacije i da su dužni da ga poštuju i da bi u njihovom interesu bilo da ga prouče. SCAE je legalna organizacija i radi po zakonima u SR Njemačkoj. U slučaju spora, nadležan je Amtsgericht. Zkonski propisi koji se primjenjuju na rad SCAE su sljedeći:
BGB (Bürgerliche Gesetzbuch)
UmwG (Umwandlungsgesetz)
FGG (Gesetz über die freiwillige Gerichbarkeit
Vereinsgesetz
Versammlungsgesetz
Abgabenordnung

SCAE je kao i svako udruženje, odnosno društvo, jedno preduzeće te se i svi ovi pobrojani zakoni i zakonski akti odnose prema našem udruženju na odgovarajući način. Kao što postoje upisane i neupisane firme kod Suda
(Handelsregistar), tako postoje i udruženja kao naše koja se mogu a ne moraju upisati takodje kod istog suda (Amtsgericht) ali za razliku od preduzeća koja se upisuju u trgovačkom registru, udruženja se mogu upisati u registar udruženja (Vereinsregister). Prema tome, SCAE apsolutno podliježe pravu SR Njemačke, te svi oni koji budu nanijeli moralnu i materijalnu štetu SCAE, moraju računati na našu zaštitu interesa kod nadležnog suda u SR Njemačkoj.
Dakle, mi smo Statutom, a to je jedna vrsta ugovora, obavezni da ga poštujemo, što je posebno obradjeno §21 do §79 BGB. Posebnu pažnju treba obratiti na § 33 pomenutog Zakona, kao i na § 54.

SCAE će održati sjednicu nakon godišnjih odmora u septembr 2006 god. U SR Njemačkoj, o čemu će te biti svi blagovremeno obaviješteni. Prema tome, još jednom upućujem apel svima da zaboravimo na našu trenutnu slabost i na regularno zakazanoj sjednici suprotstavimo naša mišljenja u duhu demokratske atmosfere i interesa diaspore i matice.

Zaim Čelebić,
Generalni sekretar SCAE

                                                                                                         

 

 

     

 

SCAE ne stoji iza poziva gospodina Jovana Radonjica

03.06.2006. 

      Postovani,

Koristim priliku da vas ukratko obavijestim da iza poziva gospodina Jovana Radonjica ne stoji organizacija SCAE, te da je zbog ponasanja suprotnog Statutu SCAE kao i samovolje iskazane u obracunavanju sa neistomisljenicima, jos poodavno trazeno od vecine clanova SCAE da se gospodin Jovan Radonjic razrijesi duznosti Predsjednika SCAE. Licno sam predlagao gospodinu Radonjicu da obadvojica podnesemo ostavke kao moralni cin zbog ocigledne nesposobnosti da kao tim odgovorimo zahtjevima modernog organizovanja diaspore, sto je on kategoricno odbio.                                                                                                                           opsirnije...

     

 

Pozivnica
  za 11. redovnu sjednicu SCAE
Svim predsjednicima Crnogorskih udruženja i prijateljima Crne Gore u Evropi i Svijetu.


Na osnovu zaključaka sa 10 sjedince koja je održana u Baru 21.05. - 22.05. 2005 godine i člana 17 Statuta, te člana 1 Poslovnika o radu sjednice koordacionog odbora SCAE sazivam:

11 REDOVNU SJEDNICU
SAVEZA CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA EVROPE


Navedena sjednica će se održati u Lovćencu, R. Srbija, pokrajina Vojvodina, dana 18.03. - 19.03. 2006 godine. (subota i nedelja)
Domaćin sastanka je naš stalni član SCAE "UC KRSTAŠ" iz Lovćenca, R. Srbija, pokrajina Vojvodina.
     

 

Aachen, 24.01.2006

Telegram saučešća SCAE


Poštovani gospodine Vukčević,

U ime SCAE kao i u svoje lično ime, izjavljujem Vam saučešće povodom tragičnog dogadjaja u kojoj su 44 gradjanina Crne Gore izgubila život. Takodje Vas molimo da izraze našeg saučešća prenesete i porodicama nastradalih, Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, Predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, Premijeru Milu Djukanoviću, kao i svim gradjanima Crne Gore.

                                                                                                     Aachen, 25.11.2005
Otvoreno pismo Venecijanskoj komisiji
 

Savez Crnogorskih Asocijacija Evrope želi da obavijesti Venecijansku Komisiju da iskreno pozdravlja spremnost ove Komisije da pruži ekspertsku pomoć Republici Crnoj Gori vezano za Crnogorski Zakon o referendumu iz 2001. godine.

       

                                  

 

BACK TO LIST PRINT TOP