Češka
 
Crnogorska zastava na krovu Evrope
 
25.august je datum, koje ce se zauvijek ostati zapisan u istoriji Crne Gore.
Toga dana u 8.30 crnogorski se barjak zaviorio na najvisem vrhu Evrope, na Mont Blancu (4807 metara nadmorske visine) na francusko-talijanskoj granici.
Dvojica ceskih planiara zauzeli su vrh Mont Blanca uprkos losem vremenu nakon dva naporna dana.
Jedan od njih je Matias Zrno predsjednik Udruzenja prijatelja Crne Gore u Ceskoj koji je sa sobom na vrh ponio crnogorsku zastavu i izvio je na vru Evrope.


U 8.30 25. augusta crnogorski se barjak zavijorio na najvisem vrhu Evrope, na Mont Blancu (4807 metara nadmorske visine) na francusko-talijanskoj granici. Znaci, zastava Crne Gore na vrchu Bijele Gore (kako se zove na crnogorskom Mont Blanc...) Dvojica ceskih planiara, petr Smid i Matyas Zrno, potpredsjednik Udruzenja prijatelja Crne Gore u Ceskoj zauzela je vrh Mont Blanca uprkos losem vremenu nakon dva naporna dana. Prije izlaska smo morali tri dana cekati da se vrijeme barem malo poboljsa. Tokom ta tri dana palo je na 70 cm snijega, te je put bio mnogo naporan, uz stalnu opasnost od lavina, odnosno odrona snijega i leda. Zamalo smo iz sigurnosnih razloga odustali od daljeg penjanja. Mejdutim, na kraju smo odlucili ipak krenuti u vrh. Na sam vrch smo krenuli 25.augusta u tri sata ujutro iz logora u visini 3 800 metara. Uz svu neophodnu opremu, sa nama sam u ranac utovario i malo neobican predmet - zastavu Crne Gore. tako da izlazak na vrh nece biti samo moja licna pobjeda nego i pobjeda moje "druge domovine", Crne Gore. U 8,30 uspjeli smo zauzeti vrh i istakli crnogorsku zastavu, da se barem na par minuta crnogorski barjak vijori na najvisoj tocci Evrope. Nakon nekih 15 minuta krenuli smo nazad. U pet popodne smo stigli u dolinu, u grad Chamonix. Nakon toga se vrijeme ponovu pogorsao, tako da smo imali mnogo srece, jer izlazak na vrh je ponovu bio nemoguc.

Matyas Zrno,
potpredjsednik Udruzenja Crne Gore u Ceskoj
BACK TO LIST PRINT TOP