SCAE
 
10. redovna sjednica, Köln, 30.10-02.11.2005
 
Početkom oktobra 2005. godine u Radevormwald-u, nedaleko od Kelna, održana je 10. redovna sjednica SCAE kojoj su pored brojnih delegata iz 10 evropskih država, prisustvovali i brojni gosti iz diplomatskIh predstavništava SCG u SR Njemačkoj, Misije CG u Berlinu, kao i gosti iz domovine.

Na jarbolu Seminar-Centra Radevormwald uz svečano intoniranje crnogorske himne " Oj svijetla majska zoro", podignuta je i crnogorska zastava koja se zaviorila pored zastava domaćina SR Njemačke i zastave EU.

U ime domaćina, Saveza Crnogorskih Asocijacija Njemačke, delegate i goste pozdravio je predsjednik ove organizacije Gospodin Vojo Vuksanović, u ime SCAE njen Predsjednik Gospodin Jovan Radonjic, dok se u ime predstavnika domovine, prisutnima obratio Šef predstavništva Crne Gore u Berlinu, Gospod. Abid Crnovršanin.

Ministar-savjetnik u Amasadi SCG u Berlinu gospodin Miodrag Gomilanović, posebno se osvrnuo na značaj organizovanja diaspore u cilju jačanja veza sa maticom. Generalni konzul SCG u Düseldorfu, gosp. Miodrag Vučinić, pridružio se ovakvom stavu i istakao potrebu proširivanja članstva kao preduslova uspješnijeg djelovanja na polju ostvarivanja programskih ciljeva i zadataka organizacija diaspore u Evropi. Skup je pozdravio i zaželio mu uspješan rad i Slobodan Žarić, koordinator za bezbijednost u GK Frankfurt.

U neformalnom dijelu skupa dominirale su teme poput rješavanja državno-pravnog statusa CG, o čemu su iscrpne referate podnijeli gospodin Prof. dr Nebojiša Vučinić, predsjednik Upravnog odbora Centra za iseljenike i član izvršnog tijela Pokreta za nezavisnu CG, kao i gosp. Marko Špadijer, generalni sekretar Matice Crnogorske. Gosp. Danilo Popovic, predsjednik SSSCG, govorio je o ekonomskim i socijalnim prilikama u CG, što je pobudilo veliko interesovanje medju delegatima SCAE.

Delegati SCAE istakli su važnost konačnog i neodložnog rješavanja državno pravnog statusa CG. Kada je u pitanju uspostavljanje punog medjunarodnog kapaciteta CG, delegati SCAE su izrazili mišljenje da svojim podržavanjem ovog nastojanja gradjana CG ne izlaze iz okvira svoje neutralnosti, jer imati svoju državu nije politikanstvo, već stvar budućnosti i prosperiteta. Zbog toga je SCAE još jednom apelovao na sve subjekte u CG da pristupe unutarcrnogorskom dijalogu bez ikakvih uslovljavanja ili isključivosti, i na taj način dokažu svoju privrženost načelima demokratije i vladavine prava.

U formalnom dijelu sjednice, raspravljano je o organizaciono-tehničkim rješenjima istaknuta je potreba izmjena Statuta iz razloga novonastale situacije prijemom većeg broja klubova te nesrazmjernim stepenom organizovanosti u pojedinim članicama-asocijacijama, tako da se teritorijalni princip organizovanja mora dovesti u funkciju ostvarivanja ciljeva Saveza. Formirano je radno tijelo sa zadatkom da nacionalnim savezima, klubovima i pojedincima, ponudi izmijenjene ili novi Statut na raspravu, kako bi se do redovnog skupštinskog zasijedanja naredne godine postigao koncenzus oko ovog važnog pitanja.

Analizirani su i dosadašnji postignuti rezultati uz ocjenu da se moglo i više, ali da ne treba biti nezadovoljan s obzirom na niz objektivnih okolnosti u kojima je Savez djelovao. Pozdravljene su i inicijative o pokretanju tradicionalne manifestacije pod radnim nazivom “Domovini u pohode” koju bi od naredne godine SCAE u saradnji sa Centrom za iseljenike te lokalnim zajednicama iz CG, organizovao u cilju jačanja postojećih i uspostavljanja novih veza izmedju matice i diaspore. Takodje je pružena podrška inicijativi Savjeta mladih za pokretanjem susreta mladih iz diaspore u prijestonici Cetinju i koji bi trebalo da poprime tradicionalni karakter. Predsjednik Privrednog savjeta SCAE, dr. Srdjan Plamenac je nagovijestio spremnost SCA Njemačke da u svojoj organizaciji i uz prethodnu saglasnost i pomoć nadležnih iz CG, organizuju u prvom kvartalu 2006 godine turističko-promotivnu manifestaciju u SR Njemačkoj, gdje bi se iskoristila prilika i za eventuelno animiranje privrednih subjekata iz trougla Njemačka-Belgija-Holandija, poznatijem kao Euregio, te na ovaj način ostvarila i privredna saradnja sa Crnom Gorom.

Istaknuta je potreba jačanja uloge Centra za iseljenike kojeg bi trebalo izdići na nivo ministarstva po ugledu na zemlje u okruženju. Rad i saradnja sa Centrom za iseljenike ocijenjena je pozitivno, te se u narednoj godini očekuju i zajedničke aktivnosti na pojedinim projektima.

U svečanom dijelu sjednice, SCAE je dodijelio počasna priznanja svojim osnivačima i dugogodišnjim aktivistima čijim je nesebičnim doprinosom SCAE izrastao u najveću organizaciju dijaspore Crne Gore u svijetu. Gospodin Vojo Vuksanović je promovisan u Počasnog predsjednika SCAE, dok je gosp. Ljubo Dabović promovisan u Počasnog člana SCAE, o čemu su izdata i priznaja.


SAVEZ CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA EVROPE
Zaim Čelebić
Sekretar
BACK TO LIST PRINT TOP