MATICA CRNOGORSKA
 
OTVORENO PISMO DIASPORI
 
Dragi prijatelji,

 

Konacno smo pred raspletom drzavnog pitanja Crne Gore. Referendum je raspisan, plebiscit ce se odrzati 21. maja , pitanje je sroceno , uslovi su definisani, obezbijedjen je medjunarodni legitimitet buduce odluke …
Ostaje obaveza ove generacije da na referendumu pobijedi sa preko 55% glasova. . Dostici cifru od 55% nece biti ni malo lako i zato je svaki glas za Crnu Goru dragocjen i sve napore u narednih sedamdeset dana treba usjeriti u pravcu postizanja optimalnog rezultata i pobjede na referendumu.

Vracanje na teme koje nas dijele slabi energiju i kohezionu snagu bloka za nezavisnost . Sve price o nepravdama , krivicama, nezadovoljstvima , propustenim prilikama ,sve nesuglasice , svadje i animoziteti , moraju se staviti po strani. Prioritet svih prioriteta za sve drustvene i politicke subjekte i za sve gradjane kojima je Crna Gora na srcu, je da se demokratskim putem postigne puna drzavna suverenost jedine nase domovine .
Vlast, partije i licnosti su prolazni, a drzava je trajna.
Ovo nijesu obicni izbori na kojima se bira politicko vodjstvo, vec se donosi odluka koja ce zadirati u sudbine generacija. Referendum je intimna ispovijest i opredjeljenje svakog od nas ne samo prema sebi i porodici , vec i prema precima i potomcima..
Od ovog trenutka svako ko se nadao da ce jednog dana imati svoju drzavu Crnu Goru, treba da se zapita sto je njegova gradjanska duznost i sto mu savjest nalaze da licno ucini da se ta dugo cekana prilika iskoristi na najbolji i najcivilizovaniji nacin.

Prva obaveza svakog gradjanina je da provjeri svoje mjesto u birackom spisku , izadje na referendum i glasa po savjesti .
Biracki spiskovi su javni dokumenat koji je dostupan svakom gradjaninu. Sve informacije o birackom spisku mozete dobiti preko sajta www.pokretcg.org, sa linkom Zivite u inostrastvu a imate pravo da glasate na referendumu.
Za gradjane Crne Gore koji rade i zive po svijetu, a nalaze se na birackim spiskovima u Crnoj Gori , namece se jedna obaveza vise: da se organizuju i pripreme kako bi 21. maja dosli do birackog mjesta i obavili svoju duznost.
Iako znamo da se ovakva prilike pruza jednom u zivotnom vijeku, i da je to za svakog cast i obaveza, znamo i to da je dolazak do Crne Gore skopcan sa nizom problema (izostanak sa posla , velika distanca, organizacija prevoza) , i da svi nemaju materijalnih mogucnosti da sami podnesu tolike troskove.
Interesovanje za dolazak u Crnu Goru i glasanje na referendumu je veliko i svakog dana Pokret odgovara na razna pitanja vezana za dolazak glasaca .Ocekujemo da se u evropskim zemljama i USA, samoorganizuju punktovi u kojima bi odgovorni i iskusni volonteri pruzali sve potrebne informacije vezane za biracka prava i starali se o organizaciji grupnih dolaska u Crnu Goru na glasanje . Ovi bi punktovi imali stalnu vezu sa Grupom za dijasporu koja je formirana pri Pokretu za nezavisnu evropsku Crnu Goru u Podgorici i sa koordinatorima Pokreta u svojim opstinama.
Druga velika obaveza naseg iseljenistva po svijetu jeste da se u svojoj sredini bore da istina o Crnoj Gori i namjeri suvernistickog bloka da izgradi modernu demokratsku i pravnu drzavu nije projekat upren protiv bilo koga, vec nasusna potreba da sve nacionalne grupe , sve religiozne i kulturne skupine, zive u miru i postovanju, sve bolje i sve zadovoljnije i da jednako osjecaju partiotski ponos i ljubav prema svojoj drzavi .
U naredna nepuna tri mjeseca rasplamsace se kampanja za referendum. To nece biti nimalo njezna politicka borba. Znajuci moralni i politicki profil nasih protivnika realno je ocekivati beskrupuloznu poplavu poluistina, lazi i podmetanja sa ciljem da se zalaganje za drzavnu samostalnost predstavi kao borba za ocuvanje vlasti , privatnu drzavu, korupciju, da suverenost Crne Gore pociva na antisrpstvu, da se zastrase ljudi prijetnjom da bez Srbije nece imati hleba niti imati gdje lijeciti i skolovati, da ih nema ko cuvati od albanskog, hrvatskog i bosnjackog hegemonizma , da ce doci do nemira i gradjanskog rata…Domaci unionisti imace snaznu logistiku u vec isprobanim saveznicima. Sluzice se svim sredstvima da diskredituju ljude u Crnoj Gori i van nje koji su na najistaknutijim mjestima u borbi za suverenost. Sinhronizovace javne natupe ostrascenih terazijskih Crnogoraca , koji su specijalizovani da prekrajaju istoriju, posticu govor mrznje sa radom “na terenu “.Zajedno sa beogradskim propagandnim punktovima, medijima , Srpskom pravoslavnom crkvom, djelovima vojnih i drugih obavjestajnih struktura, koristice stereotipe iz proslosti i izmisljati nove afere da kod neobrazovanog svijeta, odrzavaju visoku socijalnu i nacionalisticku tenziju metodama psiholoskor rata .
Na nama je da dostojanstveno i odlucno odbacimo sve provokacije, podmetanja i lazi, ali jos vaznije da pokazemo superiornost nasih ideja. Moramo demonstrirati crnogorski moral slobodnog covjeka , spremnog i sposobnog da stvori modernu gradjansku drzavu temeljnih zakona i institucija na pricipima jednakih prava i opsteg prosperiteta, prema kojoj ce osjecati postovanje i ljubav svi njeni stanovnici.

Pokret za nezavisnu evropsku Crnu Goru je vec obavio vazan dio posla. Za godinu dana kako djeluje na javnoj sceni kao gradjanska inicijativa , uspio je da utemelji uvjerenje da se mora odrzati referendum i crnogorskim gradjanima dati pravo da glasaju za status svoje drzave. Dovoljno se prisjetiti atmosfere koja je vladala u to vrijeme i cvrstog stava prosrpskih partija u Crnoj Gori i Beograda da referenduma nece biti, da bi se stekao utisak kakav je put predjen.
Pozivali ste nas u goste, bili ste dobri domacini, dijelili smo intimna uvjerenja , zajednicke strepnje i stekli uzajamno povjerenje. Ovo je prilika da se svima zahvalim u ime Pokreta i licno ime.
Bicemo zajedno do kraja. Slobodna i nezavisna Crna Gora , nasa najljepsa domovina po kojoj cemo se sa ponosom kazivati , bice nam najveca nagrada .

S ljubavlju i postovanjem,


Marko Spadijer,
Pokret za nezavisnu evropsku Crnu Goru

Podgorica, 9. mart 2006. godine

BACK TO LIST PRINT TOP