SCAE - Principi i načela
 

 

1. Neprofitabilno djelovanje

SCAE djeluje nesebicno, ne slijedi u prvom planu ciljeve privredjivanja. Cjelokupna djelatnost Saveza odvija se na dobrovoljnim i volonterskim osnovama.

2. Politicka neutralnost

SCAE je misljenja da svrstavanje uz jednu ili drugu politicku opciju moze biti izuzetno stetno po cjelokupne interese kako dijaspore, tako i matice, i da politizacijom organizacija u dijaspori, mogu sitno profitirati samo politicki subjekti, naravno na ustrb cjelokupne zajednice.

3. Vjerska i medjunacionalna tolerancija

SCAE je uzeo sebi za cilj da svoje djelovanje zasniva na osnovnim ljudskim principima, a to su prevashodno, sloboda ljudskog dostojanstva, sloboda izra`avanja nacionalne, vjerske, politicke ili druge pripadnosti. Zahvaljujuci ovakvom stavu, danas SCAE okuplja pripadnike svih naroda kao i clanove ili simpatizere skoro svih parlamentarnih partija u Crnoj Gori, kako vladajucih, tako i opozicionih.

(regulisano clanom 4. Statuta)

Ova tri osnovna principa djelovanja Saveza su garancija uspjeha i kontinuiteta, i predstavljaju cvrste stubove na kojima se oslanjaju sve aktivnosti SCAE. Podrivanjem jednog od navedenih stubova, gube se pretpostavke za kvalitetno organizovanje diaspore Crne Gore o cemu svjedoci i neuspjeli pokusaj organizovanja na svjetskoj razini pod nazivom “Svjetska crnogorska asocijacija”.

BACK TO LIST PRINT TOP