Argentina
Proslava obnove crnogorske državnosti u Argentini
   

                  

 

23 Juna. clanovi uprave Aosciacije Argentinaca Crnogorskog porijekla su proslavili obnovu nezavisnosti Crne Gore. Bilo je jako veselo te noci u Buenos Airesu, na zalost zbog velikih udaljenosti  mnogi istaknuti aktivisti i clanovi drugih crnogorskih klubova iz te zemlje nijesu mogli prisustvovati svecanosti, ali slicne manifestacije su odrzane i u drugim krajevima velike Argentine, zemlje u kojoj kad se uporedi broj ljudi koji su porijeklom iz Crne Gore sa ukupnim stanovinistvom nase zemlje zivi vise od 5% nase danasnje ukupne populacije. Predsjednik asocijacije don Rodolfo Jokanovich cestitao je svima u staroj domovini pravilan izbor, i pozvao Vladu na jacanje saradnje posebno kada se radi o kulturi, na podspjesivanje programa koji ce pomoci ocuvanju nase zajedniceu ovoj dalekoj zemlji.

 
Asocijacija Aegentinaca crnogorskog porijekla "Zeta"
 
 

www.montenegrinos.com.ar

Asocijacija Argentinaca Crnogorskog Porijekla " ZETA" ( Informacije o asociaciji "ZETA", najbrojinoj organizaciji u Južoj Americi koja okuplja ljude porijeklom

sa prostora Crne Gore)

 
   
     

Širom Latinske Amerike živi izuzetno brojna crnogorska emigracija. Poznato je da je broj potomaka crnogorskih doseljenika najveći u Argentini i u posljednih nekoliko godina o tome se sve više govori, izdato je nekoliko knjiga u Crnoj Gori ( Crnogorci u Argentini od Novaka Jovanovića, Crnogorci u Argentini-imenik i Crnogorska Emigracija u Argentini od Gordana Stojovića), a i sa Španskog jezika prevedeno kapitalno izdanje gospodje Kataline Milović “La Montenegrina” knjiga koja govori o nastanku i zivotu najveće crnogorske kolonije na svijetu La Montenegrina u provinciji Ćako na sjeveru Argentine.

Opširnije..
Eduardo Vuletich                                                                                            

 

 
     

Crnogorac koji je bio jedna od vodećih ličnosti Peronizma

Slika
Argentinski predsjednik Juan Peron i Eduardo Vuletich (slika je potpisao Juan Peron 12. oktobra 1954, “Mom prijatelju Vuleticu , sa velikom prisonšću i vječitim poštovanjem“ Juan Peron
(slika je objavljena sa odobrenjem porodice Vuletich- sva prava su zadrzana)

opširnije
 
                           
 

U provinciji mjestu Colonia La Montenegina u orovinciji Ćako je tradicionalno i ove godine proslavljen dan Svetog Nikole. Ovaj dan se slavi i u čast prvih Crnogoraca koji su naselili ova prostranstva. Veselju su prisustvovali i mnogobrojni gosti iz drugih naselja u kojima žive Crnogorci, pa čak i oni koji su došli iz drugih provincija, stotine kilometara udaljenim. Najstariji gost na veselju gospodin Vukašin Andrijašević je prelomio slavski kolač iz ruka domaćina  Leonarda Milovića,  koji je četvrta generacija i direktni potomak Petra Milovića jednog od prvih pionira i osnivača Colonia La Montenegrina.